Snel handelen van levensbelang

‘Tijdens luchtaanvallen is het erg moeilijk voor ambulances om snel ter plaatse te zijn. Daarom moet iedereen in het vluchtelingenkamp in meer of mindere mate eerste hulp kunnen verlenen. Om onszelf en anderen te helpen.’

Saeda Ahmad is een van de deelneemsters van de training in Nur Shams, een vluchtelingenkamp bij de stad Tulkarm. Samen met negentien andere vrouwen is ze hier om te leren hoe ze wonden moet verzorgen, drukverbanden moet aanleggen en eerste hulp moet verlenen. Na de training kan ze gewonde familieleden en buren helpen.

Juiste kennis en kunde nodig

Nu de Israëlische luchtaanvallen op de Westelijke Jordaanoever toenemen, is kennis van eerste hulp nog belangrijker. Want ook al zijn ernstige verwondingen en levensgevaarlijke bloedingen voor veel mensen in Nur Shams helaas geen onbekend terrein, medische kennis hebben ze meestal niet.

‘Luchtaanvallen, bombardementen, beschietingen: we krijgen het allemaal te verduren,’ gaat Saeda verder. ‘We zien vaak gewonde mensen, recht voor onze neus. Dan is het belangrijk dat we de juiste kennis en kunde hebben om meteen goede eerste hulp te verlenen.’

‘Hoe meer mensen we trainen, hoe beter en veiliger het voor iedereen is,’ zegt onze verpleegkundige Laura Guardiola. © Oday Alshobaki/MSF
Twintig vrouwen uit Nur Shams volgen de EHBO-training. © Oday Alshobaki/MSF

De dreiging van invallen

Steeds vaker zijn de mensen in Nur Shams het slachtoffer van aanvallen. Gewonden kunnen ziekenhuizen nauwelijks bereiken. Wegen zijn geblokkeerd, ambulances kunnen geen kant op en medisch personeel wordt aangevallen of belemmerd in hun werk.

Op 3 oktober 2024 werden achttien mensen uit Nur Shams gedood tijdens een luchtaanval. Eerder, in augustus, was er een inval van negen dagen in Jenin, ten noorden van Tulkarm. Mensen voelen zich nergens meer veilig.

Psychologische wonden

De aanvallen en invallen laten dan ook diepe sporen achter, fysiek én mentaal. Om de eerste mentale klap op te vangen, bieden onze teams in Nur Shams ook psychologische eerste hulp. Vooral kinderen hebben het zwaar.

‘De situatie hier is ongelooflijk moeilijk,’ vertelt onze gezondheidsvoorlichter. ‘Kinderen durven niet naar school: wat als de school aangevallen wordt? Al deze kinderen hebben geen stabiele thuisbasis. Iedereen loopt op z'n tandvlees. Kinderen kunnen niet meer buitenspelen en zitten vooral ‘thuis’.’ Opnieuw geldt: wat als de plek waar je speelt aangevallen wordt?

Onze teams in Tulkarm bieden psychologische eerste hulp. In Nur Shams leven 27.631 vluchtelingen, waaronder 9.312 kinderen. © Oday Alshobaki/MSF
De zwartgeblakerde gevel van een huis dat werd geraakt tijdens de aanvallen op 3 oktober 2024. © Oday Alshobaki/MSF

Gevoel van controle

EHBO-trainingen en psychologische hulp geven de bewoners van Nur Shams een klein beetje het gevoel van controle, van houvast. Maar dat het überhaupt nodig is, geeft al aan hoe nijpend de situatie op de Westelijke Jordaanoever momenteel is.

Terwijl Saeda en de andere deelnemers gaas om elkaars arm wikkelen, delen ze hun trauma's. Ze praten over het geweld dat ze hebben meegemaakt, laten elkaar foto's zien van overleden familieleden. De psychologische wonden zijn diep. Maar om die te helen, is meer nodig dan het aanleggen van een drukverband.

Gaza 2024

Hoe kan ik helpen?

Onze teams bieden medische hulp waar dat het hardst nodig is. In conflictgebieden, maar ook op plekken waar mensen worden getroffen door natuurrampen of ziekte-uitbraken. Dat kunnen we niet zonder de steun van mensen zoals jij. Help je mee?

Doneer nu