Evacueren

Wij roepen de autoriteiten daarom op om zo snel mogelijk het kamp te evacueren, en in de tussentijd maatregelen te nemen om verspreiding onder de inwoners te voorkomen.

Situatie kampbewoners

Wereldwijd nemen autoriteiten vanwege het coronavirus gezondheidsmaatregelen en verbieden ze grootschalige evenementen. Toch verandert er niets aan de situatie van de kampbewoners op Lesbos, die noodgedwongen dicht op elkaar leven in omstandigheden met slechte hygiëne.

Verspreiding

Het risico op verspreiding van het virus onder kampbewoners is daardoor extreem hoog. Naast de slechte sanitaire voorzieningen is er ook erg weinig medische zorg. ‘Alle virussen en bacteriën voelen zich thuis in een dergelijke omgeving. Als Europa die mensen geen fatsoenlijke leef- en woonomstandigheden biedt, gaat het mis’, waarschuwt een van onze tropenartsen Marit van Lenthe.

Één kraan voor elke 1.300 mensen

‘In sommige delen van het kamp is er slechts één kraan voor elke 1.300 mensen, zonder zeep. Gezinnen van vijf of zes mensen slapen in tenten van maximaal drie m2. De simpele aanbevolen maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn voor hen onmogelijk. Denk hierbij aan veelvuldig handen wassen en het beperken van sociaal contact’, zegt Hilde Vochten, arts en onze medisch coördinator in Griekenland.

Noodplan corona

‘We moeten realistisch zijn: het is onmogelijk om een uitbraak van corona (COVID-19) in zo’n kamp in te dammen. Tot op vandaag hebben we geen goed noodplan gezien om de mensen die daar wonen te beschermen en te behandelen in geval van een uitbraak’, aldus Vochten.

Zo snel mogelijk evacueren

We roepen daarom de autoriteiten op kamp Moria zo snel mogelijk te evacueren. Ook moet onmiddellijk een medisch programma voor het voorkomen van de ziekte en behandelen van patiënten worden opgezet.

Ramp


Mensen dwingen om in omstandigheden met zulke grote gezondheidsrisico’s te leven was altijd al onverantwoord, maar er dreigt een nog grotere ramp als er geen actie wordt ondernomen om deze mensen te beschermen.

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

We staan ook in nauw contact met de Nederlandse overheid. Mocht onze hulp hier nodig zijn, zullen wij zeker ook hier aan de slag gaan. Vooralsnog is deze hulp nog niet gevraagd.

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.