Screenen van passagiers
Luchthavens worden belangrijker in de strijd tegen corona. Op het vliegveld van de economische hoofdstad Abidjan ondersteunen we daarom de overheid bij het screenen van passagiers uit Europa, Azië en de VS. In vier dagen tijd heeft ons team - een arts en twee verpleegkundigen – 800 passagiers gescreend en waar nodig doorverwezen naar een behandelcentrum.
Snel ingrijpen
‘Bouaké is de tweede stad van het land en ligt aan de weg naar de grenzen met Burkina Faso en Mali’, zegt regionaal directeur van Artsen zonder Grenzen Abdoul-Aziz Mohamed. ‘Nu corona zich snel verspreidt in Burkina Faso is het essentieel dat we aanwezig zijn in Bouaké om snel in te kunnen grijpen. Daarom bereiden we ons voor op zorg voor patiënten, zorgen we ervoor dat het medische personeel goed beschermd is, en geven we voorlichting aan de bevolking.’
De teams in zowel Abidjan als Bouaké gaan het medisch personeel trainen in preventiemaatregelen en patiëntenzorg.
Kranen geïnstalleerd
Naast het opzetten van de trainingen screenen we bij een aantal invalswegen naar de stad automobilisten op corona. In het universiteitsziekenhuis van Bouaké hebben we (extra) kranen geïnstalleerd zodat mensen hun handen kunnen wassen. In de komende dagen breiden we daar het aantal bedden voor mogelijke coronapatiënten met tien uit.
Bestrijding andere ziekten moeilijker
‘We zijn bezorgd over de maatregelen die nu in West-Afrikaanse landen worden genomen, zoals het sluiten van grenzen, zegt Abdoul Aziz Mohamed. ‘We begrijpen dat deze maatregelen essentieel zijn om het coronavirus te stoppen. Maar uiteindelijk maken ze het voor kwetsbare mensen moeilijker om gezondheidszorg te krijgen doordat medicatie op raakt. Meer dan de helft van die voorraden moet het continent importeren.’
Landen met gewapende conflicten
In diverse West-Afrikaanse landen zijn we in gesprek met gezondheidsautoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie om de respons te ondersteunen. Dit doen we vooral in Senegal en Burkina Faso. In landen met gewapende conflicten en waar grote groepen mensen op de vlucht zijn, kan de COVID-19-pandemie de volksgezondheid sterk verslechteren.
Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet
Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).
We staan ook in nauw contact met de Nederlandse overheid. Mocht onze hulp hier nodig zijn, zullen wij zeker ook hier aan de slag gaan.
Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.
We doen dit. Samen.
*Cijfer Wereldgezondheidsorganisatie, 26 maart 2020