Van buikpijn tot buikvliesontsteking
Buiktyfus komt geregeld voor ten zuiden van de Sahara. De ziekte heeft symptomen als koorts, buikpijn, braken en diarree. Buiktyfus is in een paar dagen te behandelen met antibiotica, maar wordt vaak te laat of niet gediagnostiseerd. Als de ziekte onbehandeld blijft, kan buiktyfus leiden tot ernstige complicaties als buikperforatie, buikvliesontsteking en uiteindelijk de dood. Zo ook in Popokabaka, vertelt Jean-Marc. ‘Gezien het grote aantal mensen met buikvliesontstekingen, zijn we ziekenhuizen direct chirurgisch gaan ondersteunen. Buikvliesontsteking vereist soms wel meerdere operaties per patiënt.’
Risico's verkleinen
Van half juli tot half september zijn onze teams in actie gekomen. Vanuit 8 verschillende klinieken hebben we totaal 2.180 patiënten met buiktyfus behandeld met antibiotica of geopereerd. Naast medische ondersteuning zijn we aan de slag gegaan met voorlichtingscampagnes. Onze teams hebben scholen, klinieken en gemeenschappen bezocht om mensen bewust te maken van hoe de ziekte zich verspreidt. Zo gebruiken mensen in Popokabaka de rivier om water te drinken en zich te wassen. Het is een bron voor door water overdraagbare ziektes, zoals buiktyfus. We laten zien welke maatregelen het risico verkleinen om buiktyfus op te lopen.
Buiktyfus bij de bron aanpakken
Intussen neemt het aantal besmettingen af, waardoor we kunnen reageren op noodsituaties elders in het land. We hebben het ziekenhuis van Popokabaka medicijnen en chirurgische apparatuur geschonken om de zorg te versterken. Het is zaak om waakzaam te blijven. Schoon drinkwater, hygiëne en sanitaire voorzieningen zijn nog steeds beneden peil in het gebied. Met de start van het regenseizoen, kan buiktyfus zomaar weer oplaaien. Om de ziekte bij de bron aan te pakken, adviseren we de autoriteiten met klem om de levensomstandigheden in Popokabaka te verbeteren.