Syrië: ramp op ramp
De aardbeving van 6 februari heeft de situatie in Syrië nog schrijnender gemaakt: voor veel mensen zijn de levensomstandigheden alleen maar nijpender geworden. Al jaren hebben de mensen te lijden onder aanhoudende humanitaire crises, waaronder oorlog, de coronapandemie en ook: cholera. De ziekte verspreidt zich snel door de vluchtelingenkampen, waar sinds de start van de oorlog twee miljoen mensen naartoe zijn gevlucht. Onze teams werken met man en macht om de ziekte te bestrijden, maar er is dringend meer hulp nodig.
Kosten noch moeite besparen in Kameroen
Al ruim anderhalf jaar maakt cholera slachtoffers in Kameroen. Er zijn meer dan 15.000 gevallen bekend. ‘Om zo veel mogelijk mensen te beschermen tegen de ziekte, hebben we zo’n 72.000 mensen gevaccineerd,’ vertelt Assana Moudoum, onze medisch teamleider. ‘We besparen kosten noch moeite om mensen te steunen in de strijd tegen cholera. We hebben een cholerabehandelcentrum geopend, waterputten en toiletten gebouwd.’
Veel patiënten arriveren nu compleet uitgedroogd in het behandelcentrum.Alain Bishikwabo Irenge, arts in de DR Congo
DR Congo: 250 cholerapatiënten per dag
Sinds eind oktober zijn tienduizenden mensen gevlucht voor oplaaiend geweld in de DR Congo. In de vluchtelingenkampen verblijven intussen meer dan 177.000 mensen, die gevangen zijn in erbarmelijke omstandigheden. ‘Wat we vreesden, gebeurt nu,’ zegt Alain Bishikwabo Irenge, onze arts. ‘Het aantal cholerapatiënten loopt hard op. We hebben twee extra tenten geplaatst om de capaciteit van ons behandelcentrum te vergroten. Gemiddeld behandelen we 250 mensen per dag. Ook zijn we bezig met voorlichting zodat de ziekte in een eerder stadium wordt herkend. Veel patiënten arriveren nu compleet uitgedroogd in het behandelcentrum.’
Hulp vanaf dag één in Haïti
De cholera-uitbraak in Haïti is in korte tijd vervijfvoudigd. Vanaf dag één bieden onze teams hulp aan de getroffen mensen. ‘Momenteel ondersteunen we de vaccinatiecampagne in Cité Soleil, een van de zwaarst getroffen gebieden van Port-au-Prince,’ zegt noodhulpcoördinator William Etienne. ‘Onze teams helpen met het vervoeren van de vaccins, bieden extra mankracht waar nodig en zorgen ervoor dat zeep en andere hygiëneproducten vrij verkrijgbaar zijn.’ Intussen lijkt het tempo waarin mensen besmet raken wat af te remmen. ‘Doorzetten met vaccinaties dus,’ besluit Etienne zijn verhaal.
Kenia: meer hulp nodig
Cholera heeft sinds enkele tijd Dagahaley in haar greep. Dagahaley is onderdeel van Dadaab, een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld. Al meer dan 30 jaar arriveren hier mensen die zijn gevlucht voor langdurige conflicten en de allesverlammende droogte in de Hoorn van Afrika. Sinds cholera in de kampen rondwaart, hebben onze teams twee mobiele klinieken geopend, 50 toiletten en twee watertanks gebouwd. Zo’n 800 net aangekomen gezinnen zijn voorzien van plastic zeilen en vloermatten.
Cholera als gevolg van de klimaatcrisis
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie neemt het aantal uitbraken toe door extreem weer zoals tropische stormen, droogte en overstromingen. Extreem weer heeft verwoestende gevolgen, waardoor mensen massaal op de vlucht slaan. Ook de toegang tot schoon water verslechtert. Als gevolg van de klimaatcrisis, loopt het aantal cholera-uitbraken hard op. We volgen de situatie op de voet en staan 24/7 paraat voor mensen in nood.
Steun mensen in nood wereldwijd
Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen bij cholera-uitbraken, maar ook na natuurrampen en tijdens conflicten. Help jij onze artsen levens te redden?