Cholera een van vele crises in Haïti
Na ruim drie jaar geleden choleravrij te zijn verklaard, duikt de ziekte opnieuw op in Haïti. De bacteriële infectieziekte heeft al zeker 35 mensen het leven gekost. Mensen raken besmet wanneer ze verontreinigd eten of water binnenkrijgen. Het ministerie van Volksgezondheid vermoedt dat ruim 800 mensen geïnfecteerd zijn, al liggen de werkelijke cijfers waarschijnlijk hoger. Vooral de situatie in hoofdstad Port-au-Prince verslechtert met de dag. ‘De gevolgen van een tekort aan schoon drinkwater zijn rampzalig. Een grootschalige uitbraak ligt hier op de loer,’ zegt Auguste Ngantsélé, onze medisch coördinator.
De afgelopen week hebben onze teams dagelijks meer dan honderd patiënten met cholerasymptomen behandeld. We schalen onze hulp op, maar maken ons grote zorgen over de komende tijd. Door het brandstoftekort kunnen we onze klinieken nog maar een paar weken draaiende houden. Ook wordt ons medisch materiaal vastgehouden in de havens. We roepen alle betrokken partijen op om medische faciliteiten voorrang te geven in de levering van brandstof en goederen.
Cholera terug na 15 jaar afwezigheid in Syrië
Sinds september kampt Syrië met een enorme cholera-uitbraak. De oorlog, die al 11 jaar duurt, heeft zijn weerslag op de toegang tot schoon water. Miljoenen mensen zijn gevlucht voor het geweld en verblijven in vluchtelingenkampen. Schoon water is er nauwelijks: omstandigheden waarin cholera gemakkelijk verspreidt. Er zijn in totaal meer dan 15.000 gevallen gemeld, waaronder 60 doden. Onze teams hebben een cholerabehandelcentrum opgezet in Raqqa, waar we in twee weken tijd 600 mensen behandelden. Omdat de laatste uitbraak maar liefst 15 jaar geleden was, is voorlichting over het voorkomen en bestrijden van cholera van cruciaal belang. Een grote groep van onze gezondheidsvoorlichters informeert mensen in de getroffen gebieden over hoe je cholera kunt voorkomen. Ook in Idlib en Aleppo hebben we twee behandelcentra opgezet.
Cholera in Libanon
Begin deze maand heeft Libanon een cholera-uitbraak bevestigd. Tot nu toe zijn er 89 gevallen bekend en drie doden bevestigd, voornamelijk in de noordelijke en noordoostelijke regio’s. In deze regio’s verblijven veel vluchtelingen uit Syrië, die in slechte levensomstandigheden verkeren. De watervoorzieningen in Libanon waren al schaars, de aanhoudende economische crisis heeft de toegang tot schoon drinkwater verder verslechterd. Onze teams zijn aanwezig in de getroffen gebieden en geven voorlichting. We leggen uit wat de symptomen van cholera zijn, hoe je de ziekte voorkomt en wanneer je onmiddellijk hulp moet zoeken. Daarnaast zijn we in overleg met onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF om te bepalen hoe we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen.
De gevolgen van een tekort aan schoon drinkwater zijn rampzalig. Een grootschalige uitbraak ligt op de loer.Auguste Ngantsélé, medisch coördinator
Cholera als gevolg van de klimaatcrisis
Volgens de WHO neemt het aantal uitbraken toe door extreem weer zoals tropische stormen, droogte en overstromingen. Extreem weer heeft verwoestende gevolgen, waardoor de toegang tot schoon water verder verslechtert. Als gevolg van de klimaatcrisis, verwachten we een toename in het aantal cholera-uitbraken. We volgen de situatie op de voet en staan 24/7 paraat voor mensen in nood.
Steun onze teams wereldwijd
Onze teams van experts werken dag en nacht om mensen in crisissituaties te helpen. Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen en de zorg bieden waar nodig. Help jij onze artsen levens te redden?