Aan de ketting

Het verzoek om de Aquarius aan de ketting te leggen en het bevel om een aantal van onze bankrekeningen te blokkeren, volgt op een langlopend onderzoek van de openbaar aanklager van Catanië over de afvoer van boordafval. Daarbij gaat het in het bijzonder om voedselafval, kleren van geredde mensen en medisch afval van het schip.

Juridisch onderzoek en bureaucratische obstakels

‘Al 2 jaar beschuldigen de Italiaanse autoriteiten ons ongefundeerd van samenwerking met mensensmokkelaars en hebben we te maken met juridisch onderzoek en bureaucratische obstakels’, zegt onze noodhulpcoördinator Karline Kleijer. ‘Nu worden we beschuldigd van georganiseerde misdaad en illegale handel in afval. Deze nieuwe poging van de Italiaanse autoriteiten om reddingsacties op zee tot iedere prijs te stoppen is sinister.’

Scheiden van afval

Een van de beschuldigingen is dat afval dat mogelijk besmet is, niet als ziekenhuisafval is afgegeven. Ook vindt Italiaanse justitie dat het scheiden van afval op de Aquarius niet goed is gebeurd.

‘Beschuldiging gaat nogal ver’

‘Dat scheiden van het afval hebben we zo goed mogelijk proberen te doen’, zegt Karline Kleijer. ‘En wat het afgeven van besmettelijk menselijk afval betreft, de Italiaanse justitie doelt onder meer op kleren die migranten aanhadden en die besmet zouden zijn omdat de migranten ziekten als schurft of tbc hadden opgelopen. Het gaat nogal ver om dan te spreken van het afgeven van besmettelijk afval.’

Standaardprocedures

We hebben ons altijd gehouden aan de standaardprocedures wat betreft de verwerking van afval in havens. Sinds het begin van onze reddingsacties in 2015 hebben we daarover nooit vragen gehad van de havenautoriteiten. Ook hebben ze ons nooit gewezen op enig risico voor de volksgezondheid bij de manier waarop we omgingen met ons afval.

In beroep

Nu we het bevel tot beslaglegging hebben geanalyseerd, zullen we in beroep gaan bij Italiaanse rechtbanken op de punten waar de beschuldigingen onjuist of misleidend lijken.

‘Bereid om de feiten te verduidelijken’

‘We zijn meer dan bereid om de feiten te verduidelijken en verantwoording af te leggen voor de procedures die we gevolgd hebben’, zegt algemeen directeur van Artsen zonder Grenzen Italië Gabriele Eminente. ‘Het klimaat van herhaaldelijke aanvallen en ongefundeerde beschuldigingen leidt tot de echte wandaden die we nu op zee zien. Alleen al dit jaar zijn meer dan 2.000 mensen omgekomen in de Middellandse Zee. Anderen ondernemen nog steeds deze tocht, terwijl er geen speciaal uitgeruste reddingsschepen meer zijn om hen te redden. Overlevenden, worden teruggestuurd naar onmenselijke en willekeurige detentie in Libië, volledig in strijd met het zeerecht en vluchtelingenverdragen.’

80.000 mensen in veiligheid gebracht

In een periode van drie jaar hebben we met 5 reddingsschepen meer dan 80.000 mensen in veiligheid gebracht. Dat hebben we gedaan in samenwerking met de maritieme autoriteiten en volledig in lijn met nationaal en internationaal recht. De Aquarius ligt nu werkeloos in Marseille nadat haar vlag tweemaal in 2 maanden is ingetrokken na politieke druk.