Geen medische personeel
Doordat veel zorgpersoneel is gevlucht of geen salaris meer ontvangt, is er een groot tekort aan medisch personeel. Het zorgstelsel is volledig ingestort. Levensbedreigend voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen die dringend medische hulp nodig hebben.
‘Het gezondheidsstelsel in Tigray moet zo snel mogelijk hersteld worden’, zegt algemeen directeur Oliver Behn. ‘De zorg in medische faciliteiten moet weer opgepakt worden. Ziekenhuizen en klinieken moeten worden uitgerust met medische voorraden en ambulances. Medisch personeel moet weer uitbetaald krijgen en in een veilige omgeving kunnen werken. Maar het belangrijkste is dat alle gewapende groeperingen in dit conflict medische faciliteiten en medisch personeel moeten respecteren en beschermen.’
Tekort aan ambulances
Het tekort aan medische faciliteiten en personeel is niet het enige probleem. De strijdende partijen in Tigray hebben een groot deel van de ambulances in beslag genomen. Ze gebruiken die om mensen en materiaal te verplaatsen. Het gevolg is dat het bijna onmogelijk is geworden om mensen naar een nog operationeel ziekenhuis te vervoeren. Er zijn mensen die dagenlang lopen om de medische zorg te krijgen die zij nodig hebben.
Er zijn mensen die dagenlang lopen om de medische zorg te krijgen die zij nodig hebben.
Geen essentiële medicatie voor chronisch zieken
Daarnaast krijgen kinderen niet meer de benodigde vaccinaties, waardoor het risico op infectieziekten toeneemt. Mensen met diabetes, hypertensie, hiv en psychiatrische aandoeningen moeten het al maanden zonder essentiële medicijnen doen.
Onze teams breiden hulp uit
Om de mensen in dit gebied te helpen, hebben onze teams hun hulp in de regio opgeschaald en bieden we medische noodhulp. We starten de zorg in ziekenhuizen weer op en rijden rond met mobiele klinieken. Zo bereiken we ook de mensen op de vlucht of in moeilijk bereikbare gebieden.