Hoe kan jij helpen?
In veel gebieden waar ziekten uitbreken, hebben mensen geen toegang tot medische hulp. Zo kan een ziekte die niet dodelijk hoeft te zijn toch levensbedreigend verlopen. Met jouw hulp kunnen onze teams de zorg bieden die het verschil maakt tussen leven en dood.
1. Wat is mpox en wat zijn de risico’s?
Mpox is een ziekte die wordt veroorzaakt door het mpox-virus. Het virus wordt overgebracht van mens op mens of van dier op mens. Al sinds de jaren 70 komt mpox voor in delen van Centraal- en West-Afrika. Vanaf 2022 zien we het virus wereldwijd opduiken: tienduizenden patiënten in 110 landen zijn besmet geraakt met de West-Afrikaanse variant.
Wie lijdt aan mpox, kan last hebben van huiduitslag, koorts en moeheid. Behandeling is dan nodig, en de meeste patiënten zullen herstellen. Zonder behandeling kan mpox dodelijk zijn. In de DR Congo is het aantal mensen dat overlijdt aan mpox erg hoog. Sinds het begin van dit jaar zijn al 479 mensen overleden.
2. Wat is de situatie in de DR Congo?
Mpox is al jaren endemisch voor elf van de 26 provincies van de DR Congo. Dit betekent dat mpox alleen in bepaalde gebieden voorkomt. Maar sinds twee jaar neemt het aantal mensen met mpox toe. In december 2022 riepen gezondheidsinstanties een mpox-epidemie uit. In 2023 verdrievoudigde het aantal besmettingen. En nu, in 2024, is de situatie nog ernstiger. Tussen januari en juli van dit jaar werden 12.300 besmettingen gemeld in 23 provincies.
De epidemie versnelt dus, en onze teams maken zich grote zorgen. Zeker omdat in in de provincie Zuid-Kivu een genetische mutatie is opgedoken. Hierdoor kan het apenpokkenvirus ongehinderd worden overgebracht van mens op mens. Iets wat eerder niet gebeurde in de DR Congo (Centraal-Afrika), wel in West-Afrikaanse landen.
Extra zorgelijk is dat het virus opduikt in vluchtelingenkampen. Hier wonen mensen in belabberde omstandigheden dicht op elkaar. Ideaal voor het virus om zich razendsnel te verspreiden. Tegelijk hebben veel mensen nauwelijks toegang tot medische hulp.
3. Zijn er vaccins tegen mpox?
De Congolese overheid heeft twee typen vaccin goedgekeurd en probeert deze in te kopen. Ondanks de inspanningen en onderhandelingen met andere landen is dit tot op heden niet gelukt. We pleiten voor meer internationale hulp, bijvoorbeeld door het geven van mpox-vaccins. Nederland doneert voorlopig geen vaccindoses.
4. Hoe helpt Artsen zonder Grenzen?
Op verschillende plekken in het land zetten onze teams alles op alles om medische hulp te verlenen aan de getroffenen. Dit doen we al sinds 2021, maar door de huidige ontwikkelingen schalen we onze hulp nu op.
Dankzij onze donateurs bieden we zorg aan de slachtoffers in de provincies Noord- en Zuid-Kivu. Op verschillende plekken kunnen mensen met zowel milde als ernstige symptomen bij ons terecht. Ziekenhuispersoneel krijgt trainingen in de nodige behandelingen en hoe de verspreiding van mpox kan worden voorkomen. In het Uvira-ziekenhuis in Zuid-Kivu kregen de afgelopen weken 420 patiënten zorg van onze teams.
In vluchtelingenkampen in Noord-Kivu voeren we een campagne om mensen te wijzen op de gevaren van mpox. Ook ondersteunen we de klinieken bij de binnenkomst en isolatie van patiënten.
In het noordwesten van het land bieden we de komende maanden op twee plekken medische hulp. Opnieuw ligt hier de focus op de behandeling van patiënten en het trainen van ziekenhuispersoneel. Tussen halverwege juni en halverwege juli zagen onze teams in Budjala 329 patiënten.
5. Hoe nu verder?
Mpox verspreidt zich snel door de DR Congo. Meer hulp is dringend nodig. Onderzoek, isolatie van besmette personen, voorlichting en medische zorg kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Dat geldt ook voor vaccins, die grote groepen mensen beschermen.