1. Medische zorg verlenen in conflictgebied
Na een bombardement kunnen er tientallen gewonden tegelijkertijd worden binnengebracht in een ziekenhuis. Zo behandelden onze teams begin augustus meer dan 35 gewonden van luchtaanvallen binnen 48 uur. In diezelfde week waren dat er in een ander door ons ondersteund ziekenhuis nog eens 50. Met beperkte middelen bieden onze teams medische noodhulp, een uitdaging.
2. Veilige toegang voor onze teams
Er zijn verschillende strijdende groepen betrokken bij het conflict in Syrië. Dit zorgt voor een onvoorspelbare en continue veranderende situatie. Een gebied wat eerst in handen is van de ene gewapende groepering kan de volgende dag in handen zijn van een andere partij. Het is voor onze teams een uitdaging om met de juiste partij te onderhandelen over veilige toegang tot een gebied. Dit is nodig om effectief en zonder gevaar medische hulp te bieden aan mensen in nood. In veel gebieden in Syrië kunnen wij de veiligheid van onze teams niet garanderen en kunnen daardoor niet de hulp bieden die nodig is.
3. Toegang tot schoon drinkwater
Zorgen voor veilige toegang tot een bepaald gebied raakt niet alleen onze medische hulp. Het Alouk waterstation in Ras Al Ain in Raqqa voorziet ruim 480.000 mensen van schoon drinkwater. Op 12 oktober – en nog een keer op 21 oktober - raakte het waterstation beschadigd door een militaire operatie. Meer dan 400.000 mensen zaten zonder schoon drinkwater. Doordat onze teams geen garanties kregen voor een veilige doorgang kon het waterstation pas op 21 november worden gerepareerd.
Zonder schoon drinkwater loopt de bevolking een groot risico. Bijvoorbeeld op ziektes als cholera die door water worden overgedragen. Door waterzuiveringstabletten beschikbaar te stellen speelden onze teams effectief in op de nieuwe situatie en werd erger voorkomen. Vertrouwen op een enkel waterstation in een conflictgebied maakt de bevolking kwetsbaar.
Lees ook het verhaal: ‘Alles begint met water’
4. Markten, scholen en ziekenhuizen niet gespaard
Naast waterstations worden ook markten, scholen en ziekenhuizen niet gespaard in het conflict. Verschillende door ons ondersteunde ziekenhuizen zijn geraakt of beschadigd bij luchtaanvallen. In sommige gevallen met sluiting tot gevolg. In andere gevallen zijn klinieken tijdelijk gestopt met medische hulp verlenen uit angst voor een aanval.
Onze teams blijven hulp bieden in Syrië
In het noordoosten van Syrië ondersteunen we verschillende ziekenhuizen. Daarnaast helpen onze teams bij verschillende water-en-sanitatie gerelateerde activiteiten en bieden we psychologische hulp en gezondheidsvoorlichting.
In het noordwesten van Syrië zijn we actief met mobiele klinieken om mensen in afgelegen gebieden te helpen. Daarnaast ondersteunen we verschillende ziekenhuizen en klinieken en helpen we bij vaccinatiecampagnes. In het noordwesten hebben onze teams ook een gespecialiseerd brandwondencentrum opgezet. Ondanks de hierboven genoemde en andere uitdagingen blijven onze teams zich hier inzetten voor de mensen in Syrië.