Dagelijks 15 tot 20 nieuwe patiënten
Het is vandaag een jaar geleden dat ebola opnieuw uitbrak in DR Congo. Het virus bedreigt nu de miljoenenstad Goma. ‘Een dramatisch scenario als de ziekte de stad in haar greep krijgt’ zegt onze gezondheidsadviseur Ronald Kremer.
Ebolabehandelcentrum in Goma
Wij hebben in Goma een ebolabehandelcentrum opgezet, maar de ontwikkelingen van de uitbraak zijn zorgwekkend. Met 2.600 besmette mensen en meer dan 1.800 doden is dit de twee na grootste ebola-uitbraak ooit. Dagelijks komen er 15 tot 20 patiënten bij. Inmiddels heeft Rwanda de grenzen met DR Congo gesloten om te voorkomen dat de ziekte het land binnenkomt.
Kans op besmetting heel groot
Na het vaststellen van ebola duurt het circa 6 dagen voordat mensen zich melden bij een transit- of behandelcentrum. In deze periode is de kans op besmetting van anderen groot. Bij ongeveer een derde van de slachtoffers is ebola pas na het overlijden vastgesteld.
Wantrouwen richting onze hulpverleners
De aanpak om deze tiende ebola-uitbraak te bestrijden werkt vooralsnog niet goed. Een groot probleem is het wantrouwen van de bevolking richting onze hulpverleners. De bevolking ziet onze ebolabehandelcentra als plekken waar mensen doodgaan nadat zij van hun familie worden gescheiden. Daarnaast is ebola niet de enige ziekte waar mensen mee worden geconfronteerd. In de provincies waar de epidemie woedt, lijden mensen ook aan malaria, mazelen en cholera. Dat voor ebola, in tegenstelling tot deze andere ziekten, zoveel middelen worden ingezet maakt de bevolking extra wantrouwend.
Gewelddadige aanvallen
Afgelopen jaar zijn zowel hulpverleners als medische faciliteiten aangevallen, wat het voor ons moeilijk maakt om er te werken. Denk aan contact tracing (onderzoeken met welke mensen een patiënt in contact is geweest) of het uitstellen van vaccinatiecampagnes. In februari hebben wij noodgedwongen de plaatsen Katwa en Butembo in Congo moeten verlaten na gewelddadige aanvallen op de ebola-behandelcentra.
Ondersteuning gezondheidscentra en ziekenhuizen
Er kan veel van de weerstand weggenomen worden door meer aandacht te besteden aan de bevolking, hun wensen en zorgen. Wij doen dit door onder andere gezondheidscentra en ziekenhuizen in DR Congo te steunen. We bieden hier basisgezondheidszorg, onderzoek, hygiëne en sanitaire voorzieningen. We stimuleren mensen symptomen snel te melden, zodat behandelaars verdachte gevallen in een vroeg stadium kunnen traceren
Toegang vaccinatie
Wij sluiten ons aan bij de oproep van vele deskundigen om de toegang te vergroten tot het experimentele medicijn dat voor behandeling wordt gebruikt. Tot nu toe zijn 170.000 mensen gevaccineerd. Dit zijn voornamelijk mensen die contact hebben gehad met ebola-patiënten en hulpverleners. Echter, iedereen in het risicogebied moet gevaccineerd kunnen worden om te voorkomen dat deze epidemie nog een jaar langer duurt.