Onze teams

Artsen zonder Grenzen heeft een breed scala aan mensen nodig. Onze medewerkers zijn (para)medici, logistiek medewerkers, administratieve krachten en coördinatoren. Verreweg het grootste deel van ons personeelsbestand komt uit de projectlanden zelf. Samen vormen we één groot team. We werken dag en nacht om mensen in crisissituaties te helpen. We zijn medisch, menselijk en kritisch.

Onze chirurgen aan het werk in Mocha, Jemen. © Agnes Varraine-Leca/MSF
Team van psychosociaal hulpverleners zijn onderweg naar een vluchtelingenkamp voor een sessie. © Tadeu Andre/MSF

Werving

De uitdagingen bij de werving van hulpverleners worden groter: we hebben meer mensen nodig vanwege de groei van onze projecten én we hebben een groeiende behoefte aan specialistische krachten. Het is vooral een uitdaging om mensen voor meer dan 1 missie aan Artsen zonder Grenzen te binden. We bieden professionele standaarden voor zowel de werkomgevingen als de arbeidsvoorwaarden aan al onze mensen.

Training

Wij organiseren ieder jaar een groot aantal basis- en vervolgcursussen voor onze (veld)medewerkers. Daarmee borgen we een goede introductie in ons werk en scholen we onze medewerkers in de specifieke vaardigheden die nodig zijn.

Gezondheidsvoorlichter vertelt over coronamaatregelen in Mumbai. ©Premananda Hessenkamp
Er wordt een psychologische sessie gehouden met mensen die in het Nangua-kamp onderdak hebben gezocht. © Tadeu Andre/MSF

Diversiteit en ethiek

In een veranderende wereld streven we naar een organisatie waarin diverse culturen kunnen samenkomen. Dat vraagt een voortdurend naleven van onze waarden en principes rond werkverhoudingen op het hoofdkantoor en in de projecten. Daarbij gaat het onder meer om integriteit, openheid, naleven van professionele ethische standaarden, respect voor elkaar en voor de mensen voor wie we ons werk doen.

ons werk in beeld

Wist je dat er niet alleen maar artsen en verpleegkundigen bij ons werken? Zoals Joana. Zij is logistiek medewerker. Hier helpt ze met het uitladen van noodhulppakketten in Mozambique.

Het uitladen van noodhulppakkette in Mozambique. © Giuseppe La Rosa/MSF
verpleegkundige artsen zonder grenzen vrouw diabetes jordanie

Sameer is sinds 2014 onze collega en heeft ons huisbezoekproject voor mensen met chronische ziekten in Irbid, Jordanië, helpen opzetten. ‘Ik word er gelukkig van om andere mensen te helpen. Hoe ze ons blij verwelkomen als we met het team op hun deur kloppen. Dat ze medische zorg thuis kunnen krijgen.’

Verpleegkundige Sameer al-Rawashdeh op huisbezoek bij een vrouw met diabetes in Irbid, Jordanië. Foto is van mei 2018 © MSF/Hussein Amri

Kansen

We bieden doorgroeikansen aan ál onze medewerkers op basis van individuele competenties en motivatie. We streven ernaar onze hulpverleners te betrekken bij de besluitvorming binnen Artsen zonder Grenzen en zo ons werk te versterken.

Psychosociale (na)zorg

Werken voor Artsen zonder Grenzen is uitdagend maar soms ook confronterend. Wij nemen daarom onze zorgplicht bijzonder serieus. We bieden behalve gelijke kansen en passende arbeidsvoorwaarden, ook psychosociale zorg om de mentale impact van het humanitaire werk te beperken. Een team specialisten houdt zich bezig met preventie, diagnose en lokale interventie direct na een ernstig incident. Omdat psychosociale problemen zich niet altijd direct openbaren, staat ook nazorg hoog op onze agenda. Voor teruggekeerde internationale medewerkers is er een 24-uurs hulplijn en er zijn terugkeergesprekken.