© Robin Meldrum

Hoe zijn wij georganiseerd?

Artsen zonder Grenzen Nederland maakt deel uit van het internationale netwerk Médecins Sans Frontières en is het hoofdkantoor van één van de vijf operationele clusters.

Een overzicht van hoe wij georganiseerd zijn: wereldwijd en in Amsterdam.

 

Artsen zonder Grenzen internationaal

De eerste Artsen zonder Grenzen werd in Frankrijk opgericht in 1971, daarna volgden België in 1980, Zwitserland in 1981, Nederland in 1984, Spanje en Luxemburg in 1986, gevolgd door nog vele andere landen. Artsen zonder Grenzen bestaat daarmee uit een wereldwijd netwerk van 24 organisaties, internationaal bekend als Médecins Sans Frontières (MSF). Voor de uitvoering van onze hulp hebben we ons georganiseerd in 5 clusters, de zogenaamde 'operationele centra' (OC's). Daarnaast hebben we een centraal kantoor in Genève, Zwitserland, om internationale samenwerking op een aantal gebieden te coördineren.In 2015 boden er bij elkaar 2.924 internationale en 30.988 lokale Artsen zonder Grenzen medewerkers medische noodhulp in 69 landen. Meer over de hulp van het internationale netwerk MSF is te vinden in ons internationaal activiteitenoverzicht en op onze internationale website.

 

Artsen zonder Grenzen Nederland

Artsen zonder Grenzen Nederland, opgericht in 1984, is het hoofdkantoor van het Operationeel Centrum Amsterdam (MSF OCA): een samenwerkingsverband bestaand uit Artsen zonder Grenzen Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Samen geven we onze medische hulp over de hele wereld. De operationele (de hulpprojecten) en financiële verantwoording hiervan valt onder Artsen zonder Grenzen Nederland. Verschillende afdelingen in ons hoofdkantoor in Amsterdam zorgen voor coördinatie en ondersteuning van onze hulp.

 

Onze afdeling operaties stuurt onze hulpprojecten aan, onze medische afdeling ondersteunt de hulpverleners ter plaatse met kennis en expertise en onze logistieke afdeling zorgt voor al het materiaal dat zij nodig hebben om het werk uit te voeren. De afdeling humanitaire zaken en operationele communicatie ondersteunt de projecten op het gebied van pleitbezorging en contextanalyse. Daarnaast bieden de afdelingen communicatie, fondsenwerving, personeelszaken (waaronder werving van hulpverleners), financiën en ICT ondersteuning aan ons werk.

 

Leiding Operationeel Centrum Amsterdam

Het dagelijks management van de hulpprojecten van het Operationeel Centrum Amsterdam (MSF OCA) is in handen van de leden van het managementteam van Artsen zonder Grenzen (in het hoofdkantoor in Amsterdam) en de algemeen directeuren van de zusterorganisaties in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De algemeen directeur van Artsen zonder Grenzen Nederland is voorzitter van dit managementteam. In 2016 zonden we vanuit het Operationeel Centrum Amsterdam 765 hulpverleners uit naar 26 landen. Zij werkten samen met 8.860 medewerkers uit de projectlanden zelf. Meer informatie over de hulp, bestedingen en inkomsten van het Operationeel Centrum Amsterdam vind je in ons jaarverslag

Sluit zoeken

Zoekveld