Zorg voor mensen in nood

Sinds 1972 biedt Artsen zonder Grenzen hulp aan mensen in nood, ongeacht geslacht, religie, politieke overtuiging of achtergrond. We werken onafhankelijk, onpartijdig en neutraal, zo sluiten we niemand uit en kunnen we bij rampen snel in actie komen zonder politieke, media- of financiële afhankelijkheid.

In ons werk nemen we medische gedragscodes zeer serieus. Patiënten staan centraal en onze hulpverleners hebben direct contact met patiënten en de gemeenschappen waarin we actief zijn. Maar liefst 80% van onze hulpverleners komt uit de landen waarin we werken.

Medische noodhulp geven aan mensen doen we uit solidariteit. Onze waarden resoneren sterk met de principes van liefdadigheid in de Islam. Jouw donatie ondersteunt onze missie mensen in nood te helpen!

-
Abdul Raouf ontvangt zorg in het Covid-19 behandelcentrum van Artsen zonder Grenzen in Herat, Afghanistan. © Sandra Calligaro

Sadaqah doneren voor medische noodhulp

Op heel veel plekken ter wereld is er dringend medische noodhulp nodig. In crisis gebieden, bij oorlog en conflict en bij ziekte-uitbraken. Door Sadaqah te doneren steun je mensen in crisissituaties die zorg nodig hebben. Daarmee maak je voor hen een groot verschil! Je bepaalt zelf wanneer, hoe vaak en hoe veel je doneert.

> Doneer je Sadaqah

Voor wie is mijn donatie?

Wij zetten ons in voor de mensen die dat het hardst nodig hebben. Dat doen we bij oorlogen en conflicten, natuurrampen en ziekte-uitbraken. Met jouw bijdrage kunnen we operaties uitvoeren, baby's veilig ter wereld brengen, psychische hulp verlenen en meer. We werken in crisisgebieden overal ter wereld. In veel van de landen waar waar we werken is een groot deel van de bevolking moslim. Bekijk hieronder waar we werken en wat we doen.

Zakat doneren

In veel landen waar wij medische noodhulp verlenen is het merendeel van de bevolking moslim. Daarom staan wij open voor zakat donaties en partnerships. We hanteren daarbij de richtlijnen die ons zijn geadviseerd door een erkende Sharia advies organisatie. Wil je je zakat doneren aan Artsen zonder Grenzen of meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Sherwan via onderstaand e-mail adres.

> Contact opnemen

Narmeen Abbas is Manager Gezondheidsbevordering voor Artsen zonder Grenzen in het Hawija district in Kirkuk, Irak. © Hassan Kamal Al-Deen
Aisha B. (28) vertelt over de medische activiteiten van Artsen zonder Grenzen voor kinderen die ondervoed zijn. Adré, Tsjaad. © Ante Bussmann

Veelgestelde vragen over Sadaqah en Zakat

  • Wat is Sadaqah?

    Sadaqah is een vrijwillige liefdadigheidsgift in de Islam, bedoeld om anderen te helpen en de gemeenschap te ondersteunen. Het kan in vele vormen worden gegeven, zoals geld, voedsel, kleding of zelfs een vriendelijke daad. Sadaqah is niet verplicht, maar wordt aangemoedigd als een manier om medemenselijkheid en solidariteit te tonen. Door regelmatig Sadaqah te geven, kunnen moslims hun spirituele groei bevorderen en bijdragen aan een betere wereld.

  • Wat is Zakat?

    Zakat is een van de vijf zuilen van de Islam en vertegenwoordigt een verplichte jaarlijkse aalmoes die moslims moeten betalen. Het is bedoeld om rijkdom te zuiveren en te herverdelen onder de minderbedeelden in de samenleving. Moslims die aan bepaalde voorwaarden voldoen, moeten een deel van hun overtollige rijkdom geven aan degenen die het nodig hebben. Zakat speelt een cruciale rol in het bevorderen van sociale rechtvaardigheid en het verminderen van armoede.

    Hoe bereken je zakat?

    De hoeveelheid zakat die moet worden gegeven wordt berekend door aftrekbare schulden in mindering te brengen op de totale waarde van zakat plichtige bezittingen. Over het bedrag dat overblijft wordt 2,5% zakat betaald.

  • Wat is het verschil tussen Sadaqah en Zakat?

    Het belangrijkste verschil tussen Sadaqah en Zakat ligt in hun verplichting en intentie. Zakat is een verplichte financiële bijdrage voor moslims die aan specifieke criteria voldoen, terwijl Sadaqah volledig vrijwillig is en op elk moment kan worden gegeven. Zakat heeft vastgestelde regels en percentages, terwijl Sadaqah flexibel is en kan variëren in hoeveelheid en vorm. Beide vormen van liefdadigheid hebben als doel om hulp te bieden aan degenen die het nodig hebben, maar Zakat is een religieuze plicht, terwijl Sadaqah een persoonlijke keuze is.

  • Wanneer moet je Zakat betalen?

    Zakat moet jaarlijks worden betaald wanneer een moslim aan de nisab voldoet, een minimale hoeveelheid rijkdom die een jaar lang in bezit is geweest. Het exacte moment kan variëren afhankelijk van iemands persoonlijke hijri-kalenderjaar, maar veel moslims kiezen ervoor om Zakat tijdens de maand Ramadan te betalen vanwege de verhoogde spirituele betekenis.

  • Kun je Sadaqah en Zakat doneren?

    Ja, zowel Sadaqah als Zakat kunnen worden gedoneerd aan moskeeën, direct aan individuen in nood of liefdadigheidsorganisaties. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de ontvangers van Zakat voldoen aan de criteria die in de islamitische wet zijn gesteld. Sadaqah kent meer flexibiliteit en kan aan een breder scala van doelen worden geschonken, waaronder persoonlijke projecten en lokale initiatieven.

  • Voor wie is Sadaqah?

    Sadaqah is bedoeld voor iedereen die hulp nodig heeft, ongeacht hun religieuze overtuiging of achtergrond. Het kan worden gegeven aan individuen, gemeenschappen, liefdadigheidsinstellingen of projecten die bijdragen aan het welzijn van anderen. De ontvangers kunnen variëren van armen en wezen tot onderwijs- en gezondheidsinitiatieven. Het belangrijkste doel van Sadaqah is om bij te dragen aan het welzijn en de verbetering van de samenleving als geheel.

  • Voor wie is Zakat?

    Zakat is specifiek bedoeld voor bepaalde groepen mensen zoals gedefinieerd in de islamitische wet. Het is belangrijk dat Zakat wordt gegeven aan degenen die het echt nodig hebben en dat het bijdraagt aan de verlichting van hun financiële lasten. Door Zakat te betalen, helpen moslims bij het bevorderen van economische gelijkheid en sociale rechtvaardigheid.

Contact

Heb je vragen over het doneren van je Sadaqah of Zakat aan Artsen zonder Grenzen of wil je meer weten over hoe ons werk aansluit op de principes van liefdadigheid binnen de Islam? Onze collega Sherwan helpt je graag!

Sherwan Qasem

Sherwan Qasem

Relatiemanager