Vluchtelingen vast in kampen op Griekse eilanden
Eenmaal aangekomen in Griekenland komen mensen vast te zitten in overvolle vluchtelingenkampen. Waar ze soms jaren moeten wachten op de afhandeling van hun asielprocedure. Op de Griekse eilanden Lesbos, Kos, Samos, Leros en Chios leven in totaal ruim 18.000 migranten, asielzoekers en vluchtelingen in kampen. Ze leven hier dicht op elkaar waardoor de levensomstandigheden zwaar zijn. Onze teams bieden vooral medische hulp, maar ook humanitaire hulp. Naast psychische hulp en medische zorg om epidemieën te voorkomen werken er verschillende experts om onder andere te zorgen voor schoon water en hygiëne.
682 reddingsacties en medische noodhulp aan 81.000 mensen
Ontmoet het team op de Middellandse ZeeStructurele noodsituatie in vluchtelingenkampen
Het is nu meer dan een jaar geleden na de brand in het kamp Moria, waardoor veel vluchtelingen genoodzaakt naar een ander kamp zijn verplaatst. Kort hierna werd er door onze teams een structurele noodsituatie geconstateerd. Vluchtelingen hebben vaak traumatische ervaringen meegemaakt, daar komen de slechte omstandigheden in de kampen nog bovenop.
Op dit moment zijn vrijwel alle kampen overbezet, zo verblijven er ongeveer 3.500 mensen in het kamp Vathy op Samos. Terwijl het kamp capaciteit heeft voor slechts 648 mensen. Naast slaapplekken, heeft dit natuurlijk ook een grote impact op douches en andere hygiënische voorzieningen. Maar ook op de beschikbare medische en psychische zorg. Er heerst veel onzekerheid over de toekomst, en de druk van het coronavirus komt hier ook bij.
Steun onze teams
Onze teams van experts werken dag en nacht om mensen in crisissituaties te helpen. Dit doen ze 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Wij sluiten niemand uit en laten ons niet tegenhouden. We zijn onpartijdig, deskundig en doeltreffend. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt, door mensen zoals jij.
Lees meer
Psychische klachten vluchtelingen
De Griekse eilanden zijn voor menig aantrekkelijke vakantiebestemmingen, maar voor mensen op de vlucht lijken de eilanden meer op een gevangenis. De nieuwe kampen die worden gebouwd zijn streng beveiligd en liggen op afgelegen gebieden. Onze teams hebben aan de bel getrokken en eisen dat er alternatieven moeten komen voor de nieuwe kampen. Momenteel hebben zij traumatische gevolgen, voor reeds getraumatiseerde mensen.
Onze hulpverleners in Griekenland bieden naast medische en humanitaire noodhulp, vooral psychische zorg aan vluchtelingen. De omstandigheden in kampen zorgen voor een stijging van de klachten, zo deelden 60% van de mensen die psychische hulp zochten in onze klinieken dat ze suïcidale gedachten hebben. Tweederde van de patiënten die een zelfmoordpoging heeft gedaan was kind, waarvan de jongste slechts 6 jaar oud. Getraumatiseerde kinderen in kampen hebben hun jeugd verloren en stoppen met spelen, praten en in de ergste gevallen met eten.
‘De waarden die Europa beweert te hebben, lijken niet te gelden voor onze patiënten op Samos,’
Kwetsbare bewoners in vluchtelingenkampen
Sommige vluchtelingen hebben het extra zwaar in de kampen. In onze klinieken op Samos, Lesbos en Chios zijn bijvoorbeeld sinds 2019 meer dan 300 slachtoffers van seksueel geweld behandeld. De slachtoffers zijn vaak alleenstaande vrouwen, zwangere vrouwen, mensen met een beperking, LHBTQ+’ers of kinderen zonder voogd. In juni hebben we een rapport gepubliceerd met onze bevindingen na 5 jaar medische hulp in Griekenland. Het rapport is gebaseerd op een analyse van documentatie, medische gegevens van onze projecten en getuigenissen van patiënten en personeel. Je kunt deze lezen via de link hieronder:
Constructing Crisis at Europe’s Borders
Download het rapportKinderen die specialistische zorg nodig hebben omdat ze bijvoorbeeld autisme hebben, zijn tevens extra kwetsbaar. Moeders van deze kinderen vechten voor betere omstandigheden en zorg voor hun kinderen, maar worden in de meeste gevallen aan hun lot overgelaten. Een hulpverlener deelt haar persoonlijke verhaal, na 5 jaar in verschillende vluchtelingenkampen gewerkt te hebben. Zo heeft zij veel moeders gesproken van kinderen met chronische en complexe ziektes, zoals hersenletsels, hartziektes en diabetes. Elk geeft aan dat gebrek aan ruimte en specialistische zorg hun situatie nog zwaarder maakt. Het leed van deze moeders is er een die luider met de wereld gedeeld moet worden. Naast medische hulp bieden werken onze collega’s er daarom hard aan om de wereld te laten weten van de onrecht die ze zien.
Sinds ik hulpverlener in Europa ben, besef ik dat humanitaire hulp een druppel in de oceaan is zolang de politieke wil voor verandering ontbreekt.Anna Pantelia, Communicatiemedewerker
Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen in Griekenland? En van alle andere projecten waar onze teams aan werken? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.