Geen reden voor een feestje

Dat ons werk na 50 jaar nog nodig is, vinden we niet iets om te vieren. Het betekent dat er nog steeds mensen lijden door een gebrek aan medische zorg. Door gewapende conflicten, natuurrampen en de grootschalige uitbraak van ziekten, zoals de coronapandemie. Daarom bieden onze hulpverleners in ruim 85 landen onafhankelijk medische hulp. Dit blijven we doen zolang het nodig is.

Wil je weten hoe wij de afgelopen 50 jaar mensen in crisissituaties hebben geholpen? We hebben een aantal van de noodsituaties waarbij wij in actie kwamen op een rij gezet in deze terugblik.

Klik op een bolletje om de noodsituatie in dat jaar te zien.

Dr Jacques Beres, voorzitter van Artsen zonder Grenzen Frankrijk in 1975 en Simone Veil.

Oprichting Médecins Sans Frontières

Er woedt een wrede burgeroorlog in Nigeria. De regering geeft geen toestemming om hulp te verlenen. Twee Franse artsen in Nigeria vinden het onacceptabel dat ze geen toegang krijgen tot patiënten. Op 22 december richtten zij Médecins Sans Frontières op.

85 vrijwilligers zijn naar Paktia, Nouristan en Hazarajat gegaan om apotheken en ziekenhuizen op te zetten.

Op de vlucht voor de Rode Khmer

Duizenden Cambodianen slaan op de vlucht voor de troepen van Pol Pot. Wij starten ons eerste grootschalige hulpproject aan de grens met Thailand om de vluchtelingen te helpen.

Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Hongersnood in Ethiopië

Een desastreuze hongersnood, waarbij zo’n 400.000 mensen om het leven komen. Naast het behandelen van ondervoede mensen, spreken we ons uit over de wanpraktijken waarvan we getuige zijn.

Artsen zonder Grenzen Nederland opgericht door een groep van zes bevlogen mensen.

Oprichting Artsen zonder Grenzen Nederland

Jacques de Milliano gaat in 1983 voor Artsen zonder Grenzen België naar Tsjaad. Hij is diep onder de indruk van de organisatie. Op 7 september 1984 wordt Artsen zonder Grenzen Nederland opgericht.

320 van onze hulpverleners geven zo ongeveer alle vormen van noodhulp.

Genocide Rwanda

Onze hulpverleners zijn getuige van de moordpartijen in Rwanda, onder meer op onze eigen Rwandese staf. Een team van 320 hulpverleners doet wat het kan om de mensen bij te staan.

Srebrenica komt in 1995 in handen van de Servische Bosniërs. Ongeveer 8.000 mannen ouder dan 16 worden door Servische troepen vermoord.

De val van Srebrenica

Srebrenica komt in 1995 in handen van de Servische Bosniërs. Ongeveer 8.000 mannen ouder dan 16 worden door Servische troepen vermoord. Onze teams zijn getuige en stellen de afslachting aan de kaak.

'Conflicten en oorlogen zijn een zaak van staten, maar misdaden tegen de menselijkheid gaan.' © Patrick Robert

Nobelprijs voor de Vrede

In 1999 ontvangt Artsen zonder Grenzen de Nobelprijs voor de Vrede. Zowel voor het medische werk als het optreden als pleitbezorger voor bevolkingsgroepen in nood.

Op tweede kerstdag veroorzaakt een zeebeving een verwoestende vloedgolf in Zuidoost-Azië.© Pieter Telemans

Verwoestende tsunami Zuidoost-Azië

Op tweede kerstdag treft een tsunami Zuidoost-Azië. We sturen 160 internationale hulpverleners en 400 ton hulpgoederen naar het gebied. Ter plaatse bieden we medische en psychische zorg en zorgen we voor drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Hulp aan vluchtelingen in Darfur 2006

Hulp aan vluchtelingen in Darfur

Geweld overspoelt de Soedanese provincie Darfur. Onze teams geven hulp aan mensen die de regio ontvluchten.

Aardbeving in Haïti

Aardbeving Haïti

Een verwoestende aardbeving overvalt de hoofdstad van Haïti. In de maanden na de aardbeving behandelen we meer dan 358.000 mensen, en voeren ruim 16.500 operaties uit. Ook zetten we 50 cholera-klinieken op.

Teams bestrijden ebola in Sierra Leone.

Ebola bestrijden in West-Afrika

Onze teams slaan als eerste alarm en we zijn lange tijd de belangrijkste hulpverlener in Guinee, Liberia en Sierra Leone. In totaal behandelen we meer dan 5.000 ebolapatiënten.

Rohingya in Bangladesh

Honderdduizenden Rohingya op de vlucht

706.000 Rohingya vluchten naar het Kutupalong kamp in Bangladesh, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Onze teams bieden op grote schaal hulp. Samen met de mensen in het kamp bouwen we onder meer 450 waterputten.

hulpverleners voorlichtingssessie corona covid-19  artsen zonder grenzen

Coronacrisis

In alle 70 landen waar wij al werken, zorgen onze teams voor coronapatiënten en nemen we maatregelen om besmetting tegen te gaan.

Een jongen wordt verzorgd buiten het Les Cayes General Hospital, na de aardbeving met een kracht van 7,2 op 15 augustus 2021 in Haïti.

Toekomst

De recente aardbeving in Haïti, nieuwe uitbraken van ebola en de onzekere situatie in Afghanistan laten zien dat na 50 jaar ons werk nog hard nodig is.

  • 1971
  • 1975
  • 1984
  • 1984
  • 1994
  • 1995
  • 1999
  • 2004
  • 2006
  • 2010
  • 2014
  • 2017
  • 2020
  • 2021