Kaz de Jong
Psycholoog'In de afgelopen 25 jaar ben ik op vele veldmissies geweest voor Artsen zonder Grenzen. Ook tijdens andere uitbraken van virussen. Ik hoop dat mijn tips je helpen om rust te creëren in je hoofd. En dat van de mensen om je heen. Deel ze daarom vooral met vrienden en familie. We doen dit samen.'
Sociaal contact is belangrijk
1. Praat met elkaar
We communiceren in deze periode vaak digitaal met elkaar. Pak eens een keer de telefoon op om een echt gesprek te voeren. Je zal zien dat stemgeluid een fijn gevoel geeft.
2. Onderhoud je contacten
Blijf in contact met je vrienden en familie. Als je na werk altijd een kop koffie met vrienden dronk, houd deze traditie dan virtueel in ere!
Zorg goed voor jezelf
3. Ga het huis af en toe uit
Veel reismomenten vallen weg, bijvoorbeeld van huis naar werk. Daardoor bestaat de kans dat je je opgesloten voelt in je eigen huis. Doorbreek dit met een wandeling, zodat je de sfeer van de buitenwereld meekrijgt.
4. Gezonde levensstijl
De sportscholen zijn dicht en je hebt ineens de hele dag toegang tot je complete voorraadkast. Erg verleidelijk. Probeer toch te zorgen voor gezonde voeding, voldoende slaap en beweging.
5. Bewegen
Bewegen is gezond, zowel mentaal als fysiek. Zelfs in deze situatie is er veel mogelijk op dit gebied. Kies gezonde activiteiten die je leuk vindt, dan houd je het langer vol.
Wees aardig voor elkaar
Laat je niet gek maken
6. Alles in perspectief
Teveel en onjuist nieuws over corona kan je angstig of verdrietig maken. Zoek een betrouwbare bron en beperk de tijd die je besteedt aan de media-aandacht voor de uitbraak.
7. Accepteren
Wees deze periode niet te streng voor jezelf. Bedenk dat je in een keer een grote verandering hebt moeten maken. Gun jezelf de tijd en bedenk dat je gezondheid altijd op nummer 1 komt.
Maak je geen zorgen, emoties als angst en stress zijn hele normale reacties in een crisis als deze.Kaz de Jong, Psycholoog
Thuiswerktips
8. Kleed je aan
Het is heel verleidelijk om de hele dag in je pyjama rond te lopen. Maar jezelf douchen en aankleden verbetert je gemoedstoestand. Ook bereidt het je psychologisch voor om aan het werk te gaan.
9. Zelfde werktijden
Werkte je normaal tot 6 uur? Schakel dan ook nu om 6 uur de laptop uit. Ruim vervolgens je werkplek op zodat je even niet meer wordt herinnerd aan werk.
10. Neem pauze
Ook als het druk is. Sta even op, rek je uit en maak wat korte loopjes op en neer naar de keuken, zoals je op kantoor zou doen. Dat vermindert vermoeidheid en houdt je productiviteit en motivatie op peil.
We doen dit. Samen.
Een crisis als deze zorgt voor spanning. We weten dat als geen ander. Probeer elkaar thuis een beetje de ruimte te geven.