Reis van twee weken

Vanuit de stad Tefé biedt een varende kliniek de mensen die langs de rivier wonen medische hulp. Deze kliniek wordt gerund door zorgverleners uit de stad. Om de plaatselijke zorg te ontlasten, springen onze teams bij. De bootreis duurt zo’n twee weken en bevat verschillende stops om zoveel mogelijk bewoners van het Amazonegebied te bereiken.

Ons team is onderweg naar de bootkliniek om mee te varen door het Amazone gebied. © Diego Baravelli / MSF
De teams zijn onderweg naar gemeenschappen wonend aan het Mirini-meer. © Diego Baravelli / MSF

Zorg verlenen in de bootkliniek

Met de kano de rivier af, het regenwoud in

Nova Sião is een van de laatste haltes voordat de boot naar Tefé terugkeert. Hier reist het team in kano’s van huis tot huis om de mensen zorg te kunnen verlenen. De zorgverleners houden onder andere de gezondheid van gezinnen in de gaten, en ze voeren routinematige vaccinaties uit.

Beide teams bezoeken een huis aan de voers van het meer Mirini. © Diego Baravelli / MSF
Een hulpverlener praat met een gezin over hun gezondheid. © Diego Baravelli / MSF

Voorkomen om besmet te raken

‘We wisten dat we te maken hebben met zeer kwetsbare mensen.’, legt onze verpleegkundige Nara uit. ‘Het is van cruciaal belang om te voorkomen dat patiënten en hulpverleners tijdens een consult besmet raken.'

Verpleegkundige Nara leert een kind hoe je op een goeie manier je handen moet wassen. © Diego Baravelli / MSF
De twee teams zijn klaar met hun bezoek bij een woongemeenschap aan het Mirini-meer.© Diego Baravelli / MSF
Brazilië: zorg verlenen via bootkliniek
Onze verpleegkundige Rebecca geeft training aan het team van het regionale ziekenhuis in Tefé. © Diego Baravelli / MSF

Training aan lokale zorgmedewerkers

Ons infectie- en preventieteam gebruikt hun tijd op de boot om een route op te zetten waardoor mensen veilig de boot op en af kunnen. In de avond, nadat de consulten zijn afgerond, geeft ons team training aan de vaste bemanning van de bootkliniek. De trainingen gaan over infectiepreventie en spoedeisende zorg.

Het was heel leerzaam. Het team van Artsen zonder Grenzen heeft ons geholpen te verbeteren. Ik heb veel geleerd over communicatie en hoe ik beter naar patiënten kan luisteren.
verpleegkundige op de bootkliniek

Geen zorgstructuur

‘In het begin waren er bijna geen meldingen over coronazieken in de afgelegen gemeenschappen langs de rivier’, legt Dounia Dekhili, die de leiding heeft over onze hulp in Brazilië, uit. ‘Maar in deze regio ontbreekt al jaren een goed werkend zorgsysteem en er is een tekort aan middelen. De grote afstanden en het gebrek aan transportmogelijkheden zorgen voor grote uitdagingen. Niet alleen om de epidemiologische verspreiding te volgen, maar ook om mensen die geavanceerde medische zorg nodig hebben, op de juiste plek te krijgen.’

Hulpverlener Artsen zonder Grenzen met Corona gezichtsmasker

De impact van corona (COVID-19) op onze hulpprojecten

Bekijk het laatste nieuws in ons overzicht