Zimbabwe

Aids en tuberculose zijn grote problemen in Zimbabwe. Het zorgsysteem kan deze noden, ondanks enorme inspanningen, niet alleen aan. Artsen zonder Grenzen biedt daarom hulp.

Die inspanningen zorgden er al voor dat het percentage van mensen met hiv zakte van ruim 30 procent in 2000 naar 15 procent in 2014. Desondanks vormt hiv nog steeds een medische noodsituatie in het land. Dat geldt ook voor (resistente vormen van) tbc. Veel mensen hebben nog geen toegang tot urgent nodige behandeling. De voornaamste obstakels zijn een gebrek aan gekwalificeerd medisch personeel, de kosten van medicijnen en de enorme afstanden die mensen soms moeten afleggen om een medische voorziening te bereiken.

 

Veel zieke mensen die wonen in afgelegen plaatsen moeten enorme afstanden afleggen om een kliniek te bereiken.

 

Behandeling binnen eigen gemeenschap

Artsen zonder Grenzen helpt het Zimbabwaanse ministerie van Volksgezondheid met de strijd tegen hiv en tbc. Zo zorgden we in meerdere plaatsen (Gutu, Buhera, Chikomba, Epworth, Makoni, Mutare, Mutasa en Nyanga) voor zorgmodellen op lokaal niveau om grote groepen hiv-patiënten van aidsremmers te voorzien. Daarbij richten wij ons onder meer op de zorg voor kinderen en tieners, een verwaarloosde doelgroep. Ook bij de hulp voor mensen met tbc ligt de nadruk op zorg binnen de eigen gemeenschap. Zo nodig gaan we naar de mensen toe. Daarbij zorgen we ook voor psychosociale steun, om ervoor te zorgen dat mensen hun behandeling – die lang en zwaar kan zijn – volhouden.

 

Kankeronderzoeken

In Epworth en Gutu helpen we de zorgautoriteiten ook met het uitvoeren van onderzoeken naar baarmoederhalskanker. Kanker is een voorname doodsoorzaak in Zimbabwe.

 

Hulp aan slachtoffers van seksueel geweld

In Mbare en Epworth bieden we medische en psychosociale hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Ook geven we voorlichting, om bewustzijn te vergroten en het belang van tijdige medische hulp te benadrukken. Het is belangrijk voor slachtoffers van seksueel geweld om binnen 72 uur hulp te krijgen om zo ongewenste zwangerschappen en soa’s te voorkomen.

 

‘Future.’ Een 12-jarig meisje werd verkracht door haar buurman. Met psychosociale hulp helpen we haar dit trauma te verwerken.

 

Psychische stoornissen

Psychosociale hulp bieden we ook in gevangenissen in Chikurubi en Harare, aan gevangenen met ernstige psychische stoornissen, en aan psychiatrische patiënten in het overheidsziekenhuis in Harare.

 

WASH-projecten

In verschillende wijken in Harare hebben we zogeheten WASH-projecten opgezet: op verschillende plekken in de stad zorgen we voor schoon water op publieke punten en bij mensen thuis. In deze wijken komen geregeld ziekte-uitbraken voor die het gevolg zijn van vervuild water.

 

April 2016

15%
van bevolking was besmet met hiv in 2014
WASH
projecten zorgen voor schoon water in Harare
2012
gestart met psychiatrische hulp in gevangenissen
Hiv/tbc
behandeling nog buiten bereik van velen
Sluit zoeken

Zoekveld