Tsjaad

Tsjaad is een van de armste landen ter wereld en telt slechts één arts voor elke 23.000 mensen.* Aanhoudende gezondheidscrises, epidemieën en een fragiele zorg maken noodhulp er dringende noodzaak.

Het tekort aan medisch personeel en medische voorzieningen en het algehele gebrek aan bestaansmiddelen voor de bevolking verergert de medische situatie. Zo zorgen het gebrek aan vaccinaties en schoon water voor veel mensen geregeld voor uitbraken van ziekten als mazelen, malaria en cholera en is chronische ondervoeding een groot probleem onder jonge kinderen. Tsjaad heeft een van hoogste percentages kindsterfte ter wereld. Eén op elke tien kinderen sterft voor de vijfde verjaardag.*

 

Vluchtelingenstromen

Het land wordt bovendien geplaagd door grote onrust in de grensgebieden met de buurlanden Nigeria, Sudan, Centraal-Afrikaanse Republiek en Libië. Vluchtelingenstromen naar Tsjaad zetten de kwetsbare zorg van het land nog verder onder druk. Zo leven rond het Tsjaadmeer, in het westen, bijna 400.000 mensen die geweld door Boko Haram (of ISWAP) zijn ontvlucht. Deze terreurorganisatie opereerde aanvankelijk vooral in Noordoost-Nigeria, maar voerde in 2015 ook meerdere zelfmoordaanslagen uit in Tsjaad, waaronder in hoofdstad Ndjamena.

 

Rond het Tsjaadmeer leven honderdduizenden vluchtelingen in een dor gebied. Zij zijn in grote mate afhankelijk van humanitaire hulp.

 

Hulp aan kwetsbaarsten

Artsen zonder Grenzen is een van de belangrijkste hulporganisaties in Tsjaad en een van de weinige die zich buiten hoofdstad Ndjamena begeven. Wij richten ons vooral op de kwetsbaarste bevolkingsgroepen: vrouwen, kinderen en vluchtelingen. Zo geven we onder meer medische zorg aan kinderen en zwangere vrouwen Am Timan, in de zuidoostelijke provincie Salamat, en komen onze teams in actie bij regelmatig terugkerende voedselcrises in het land. Aan de vluchtelingen rond het Tsjaadmeer bieden we medische hulp en zorgen water- en sanitatiespecialisten voor schoon water.

 

Verpleegkundige Deogracias onderzoekt een ondervoed kindje in een kliniek in de plaats Bokoro.

 

Noodresponsteam

Artsen zonder Grenzen heeft een noodresponsteam gevormd dat in actie komt bij acute crisis in het land: Chad Emergency Response Unit (CERU). Zo vaccineerde CERU in mei 2015 80.000 kinderen tegen mazelen in Goz Beida toen daar een uitbraak was. Daarnaast ondersteunt CERU de Tsjadische zorg, bijvoorbeeld met het trainen van medisch personeel zodat zij zelf beter in staat zijn om te reageren op medische noodsituaties.

 

* Bron: Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

 

April 2016

23.000
inwoners op één arts
1 op 10
kinderen sterft voor vijfde verjaardag
185
plaats op de Human Development Index van de VN (van 187 landen in totaal)
CERU
Noodresponsteam komt in actie bij acute crisis
Sluit zoeken

Zoekveld