Rusland/ Tsjetsjenië

Jaren van conflict hebben diepe sporen achtergelaten in de Russische Noord-Kaukasus. Veel mensen in de regio lijden aan psychische problemen en tbc kon door gaten in de zorg een opmars maken.

Tsjetsjenië is een van de deelgebieden in de Russische Noord-Kaukasus. Resistente tbc (DR-TB), waartegen alleen standaardmedicijnen niet meer helpen, vormt er een groot probleem – het gevolg van slechte diagnostiek en het feit dat mensen hun medicijnkuren voor tbc niet afmaken en zo resistentie opbouwen. Artsen zonder Grenzen heeft er met lokale zorgautoriteiten voor gezorgd dat een pakket van omvangrijke zorg (diagnostiek, zorg en geestelijke bijstand voor DR-TB-patiënten) is doorgevoerd in ziekenhuizen en klinieken.

 

Extreme resistentie

Wij richten ons nu vooral op mensen met extreem resistente tbc (XDR-TB), onder meer in de stad Grozny. Tegen XDR-TB helpen zowel eerste- als tweedelijnsmedicijnen niet. Bovendien constateerden wij dat 10 tot 20 procent van de XDR-TB-patiënten ook lijdt aan diabetes, een complicerende factor bij de behandeling. Wij passen daarom behandelmethoden met geschikte medicijnen toe om XDR-TB-patiënten te behandelen. Ook geven we geestelijke bijstand aan patiënten en hun families.

 

 Sultan heeft extreem resistente tbc en krijgt van verpleegkundige Raisa medicijnen. Raisa bezoekt haar patiënt regelmatig om ervoor te zorgen dat hij zijn behandeling volhoudt.

 

Traumaverwerking

Psychosociale zorg geven we ook in de berggebieden van Tsjetsjenië. Onze patiënten zijn mensen die nog lijden onder psychische effecten van het hevige geweld in de streek.

 

Hulp aan migranten

In hoofdstad Moskou geven we medische hulp aan migranten. Migranten vormen een zeer kwetsbare groep en worden veelal toegang tot gezondheidszorg ontzegd. Wij geven basisgezondheidszorg en streven ernaar de toegang tot zorg voor migranten te verbeteren.

 

April 2016

2004
gestart met tbc-zorg in Tsjetsjenië
XDR-TB
extreem resistente vorm van tbc
10-20%
van XDR-TB-patiënten heeft complicaties door diabetes
2014
gestart met hulp aan migranten in Moskou
Sluit zoeken

Zoekveld