Jemen, © Malak Shaher/MSF

Jemen

De humanitaire noodsituatie in Jemen is totaal. Bij willekeurige aanvallen worden burgers of burgerdoelen als ziekenhuizen niet ontzien. Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in het westen.

Na 18 maanden van geweld verkeert Jemen nu in een totale humanitaire noodsituatie. Alle partijen in het conflict voeren willekeurige aanvallen uit, waarbij ze geen enkel respect hebben voor burgers of burgerdoelen als ziekenhuizen. Medische voorzieningen van Artsen zonder Grenzen zijn 4 keer getroffen. De laatste keer, op 15 augustus, ging het om het ziekenhuis in Abs. Daarbij vielen 19 doden en 24 gewonden, onder wie een medewerker van Artsen zonder Grenzen.

 

Veiligheid

Door dit incident zag Artsen zonder Grenzen zich gedwongen de teams uit zes ziekenhuizen in noordelijk Jemen terug te trekken. De veiligheid van onze teams en patiënten kon er niet langer worden gegarandeerd. Daardoor werd de beschikbaarheid van kwalitatieve zorg voor 200.000 mensen ernstig beperkt. Volgens de VN zijn inmiddels 600 medische voorzieningen in Jemen gesloten vanwege beschadiging of gebrek aan medewerkers en voorraden. De toegang tot zorg voor miljoenen mensen is daardoor getroffen.

 

Tekorten

In het land zijn grote tekorten ontstaan aan medicatie en medische materialen, doordat de vliegvelden en havens vanwege het geweld nauwelijks meer functioneren. Vanwege de aanhoudende gevechten en luchtaanvallen is het zeer moeilijk om door het land te reizen. Daardoor kunnen onze teams niet overal komen en kunnen patiënten soms onze medische voorzieningen niet bereiken.

 

Steun

Na het bombardement op het ziekenhuis in Abs trokken we onze teams terug uit zes ziekenhuizen in de gouvernementen Sa’ada en Hajia. We blijven de voorzieningen, die door overheid worden gerund, met medische voorraden, brandstof, water en financiële hulp ondersteunen.

 

Zwaarst getroffen

De stad Taiz, de derde grootste van Jemen, is een van de zwaarst getroffen in het land. Er wordt zwaar gevochten en dagelijks vallen er bommen op de dichtbevolkte binnenstad. Sinds juli 2015 is er geen wapenstilstand geweest in Taiz. Aan beide kanten van de frontlinie bieden we hulp. Op 5 kilometer van het stadscentrum hebben we een ziekenhuis voor moeder-en-kindzorg, waar in september 2016 458 bevallingen plaatsvonden. We runnen er ook een therapeutisch voedingscentrum en een traumacentrum voor oorlogsgewonden. In het belegerde gedeelte van de stad ondersteunen we 4 ziekenhuizen, waaronder een kraamkliniek en een chirurgisch ziekenhuis.

 

Chirurgie, Eerste Hulp en veilig drinkwater

In het Al Nasser ziekenhuis in de zuidwestelijke stad Ad Dhale ondersteunt ons team de afdelingen spoedeisende hulp,  chirurgie, kindergeneeskunde, en de doorverwijzing naar andere ziekenhuizen. In Damth ondersteunen we het gezondheidscentrum. Het is onze enige locatie in rebellengebied in het district.

 

Aden

In Aden hebben we een kliniek voor noodchirurgie in het noorden van de stad. We bieden ook psychosociale en fysiotherapeutische zorg en verplegen er landmijnslachtoffers uit Aden, Lahj en Ad Dhale. In de Centrale gevangenis van Aden verzorgen we basisgezondheidszorg. Ons programma in Aden omvat ook trainingen voor artsen en verpleegkundigen.

 

Lahj

Sinds december 2015 ondersteunen we het Ibn Khaldoun ziekenhuis met regelmatige donaties van medicijnen en sinds februari 2016 ziekenhuizen in Abyan op die manier.

 

Eerste Hulp

In Ibb runnen we sinds februari 2016 de afdeling Eerste Hulp van het Al Thawara ziekenhuis. Er worden 600 tot 800 patiënten per week opgenomen, van wie ongeveer een vijfde met verwondingen door geweld.

 

Afgelegen gebieden

In de regio Amran, ook in het noordwesten, waar mensen uit andere regio’s hun toevlucht hebben gezocht, werken we in het Al-Salam ziekenhuis, onder meer op de Eerste Hulp, de afdeling chirurgie en de afdeling verloskunde. In het gezondheidscentrum van Huth zorgen we onder meer voor medicatie, zuurstof en personele ondersteuning.. We verbeteren er ook gezondheidscentra en voeren onder meer mobiele klinieken uit.

 

Sana’a

We ondersteunen 4 ziekenhuizen in de hoofdstad Sana’a met medische voorraden en we distribueren kits voor de behandeling van oorlogsgewonden in omliggende streken. Daarnaast loopt onze steun aan het hiv-programma van de overheid en de bloedbank door.

 

Dialyse

In 4 steden ondersteunen we centra voor nierdialyse, waarvoor we al 240 ton materiaal hebben aangevoerd.

 

Oktober 2016

600
medische voorzieningen gesloten door geweld
458
bevallingen in kliniek Taiz in september 2016
1,5
miljoen mensen ontheemd in Jemen (cijfer VN oktober 2015)
240
ton medische voorraden aangevoerd voor nierdialyse
Sluit zoeken

Zoekveld