Onze droom voor resistente tbc

Vraag een willekeurige patiënt met MDR-TB waar ook ter wereld wat zijn droom is en het antwoord is: genezen!

Mensen die aan deze resistente vorm van tuberculose lijden, willen gezond zijn, kunnen leven. De droom van Artsen zonder Grenzen is onze patiënten met MDR-TB te helpen hun dromen waar te maken, door de kans op een veilige en effectieve behandeling zo groot mogelijk te maken. Deze behandeling moet mogelijk zijn voor iedereen die haar nodig heeft, waar ook ter wereld. Dankzij het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij dat ons bijna 6,8 miljoen schenkt, komt deze droom nu een stap dichterbij.

 

© Bruno de Cock

 

Multiresistente tuberculose (MDR-TB): de situatie nu

Tuberculose (tbc) is nog steeds één van de meest besmettelijke dodelijke ziekten ter wereld. 12 miljoen mensen zijn besmet en ieder jaar sterven 1,3 miljoen mensen eraan. Bovendien wordt tbc via de lucht overgebracht, dus verspreiding gaat zeer snel. Nieuwe vormen, die niet met de tbc-standaardmedicijnen kunnen worden behandeld, ontwikkelen zich in een schrikbarend hoog tempo. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kwamen er in 2012 zo’n 450.000 mensen bij met multiresistente tbc (MDR-TB) en overleden 170.000 mensen eraan. De kans op genezing is nu slechts 1 op 2, en nog minder voor de nóg venijnigere variant: superresistente tbc (XDR-TB). En dat na een twee jaar lange kuur met met 8 maanden lang pijnlijke injecties en het slikken van tot wel 20 pillen per dag. De bijwerkingen zijn vreselijk: van een allesoverheersende misselijkheid, overgeven en huiduitslag tot doofheid, nierfalen en psychose. Zo vreselijk dat ze sommigen zelfs ertoe drijven zelfmoord te plegen. Doordat de behandeling duur, intensief en lang is, kampen medische instellingen met problemen om de groeiende aantallen mensen met MDR-TB te behandelen. (Medicijnen, menskracht etc. bij elkaar komen op zo'n 6.750 euro ofwel 9.000 dollar per patiënt.)

 

 

Artsen zonder Grenzen en mensen met MDR-TB

Het gebrek aan effectieve middelen om MDR-TB te bestrijden stelt Artsen zonder Grenzen voor een groeiende uitdaging. Onze artsen, verpleegkundigen en psychosociale hulpverleners voeren iedere dag een ongelijke strijd bij de behandeling van hun patiënten. Wij zien de uitzonderlijke vastberadenheid die zij moeten opbrengen om hun behandeling vol te houden. In 2012 hadden wij 1.780 mensen in 18 landen . We slagen erin patiënten te genezen, maar helaas lukt dat – gezien de lange behandelperiode en slechts 50% kans op genezing - niet voor ze allemaal.

 

Ons plan: baanbrekend onderzoek om een nieuwe kuur te vinden

Wij gaan baanbrekend onderzoek uitvoeren om een veel kortere, veilige (niet-giftige) en effectieve kuur te vinden voor mensen met resistente tbc. We grijpen de unieke kans die zich nu aandient met een golf van nieuwe tbc-medicijnen. We willen de beste bestaande medicijnen combineren met de nieuwe medicijnen die op de markt komen om zo een behandeling te vinden die een stuk effectiever en beter te verdragen is. Voor dit innovatieve project gaan we wereldwijd nauw samenwerken met internationale experts en invloedrijke organisaties.

 

Onze droom: een nieuwe behandeling voor resistente tbc

Iedereen die dat nodig heeft, waar ook ter wereld, kan een effectieve, korte en veilige behandeling voor MDR-TB krijgen. Niet langer zullen onze patiënten massaal vergeten worden door de medische en internationale gemeenschap. Ze zullen in staat zijn hun dromen waar te maken, wát die ook zijn, en hoop mogen koesteren op een lang en gezond leven. De behandeling zal makkelijk en goedkoop uit te voeren zijn. Daardoor zullen alle landen ter wereld, ook de zwaarst getroffen ontwikkelingslanden, in staat zijn om op grote schaal zowel de diagnose MDR-TB te stellen als de ziekte te bestrijden, om zo deze wereldwijde epidemie succesvol het hoofd te bieden.

 

© Bruno de Cock

 

Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij

Het Droomfonds van de Postcode Loterij geeft goededoelenorganisaties de mogelijkheid een nieuw, moedig en baanbrekend project te realiseren. Tijdens het Goed Geld Gala, gehouden op 13 februari 2013, kreeg Artsen zonder Grenzen het goede nieuws te horen dat zij ons willen helpen onze droom te realiseren. Daartoe hebben zij onze aanvraag voor het Droomfonds gehonoreerd met een schenking van bijna 6,8 miljoen euro. Samen met de Postcode Loterij kunnen wij het verschil maken voor die honderdduizenden mensen die aan MDR-TB lijden. Mensen die geen jaren de tijd hebben om op innovatie te wachten, maar die nú hulp nodig hebben.

 

Steun van toonaangevende experts en organisaties

Voor dit gedurfde en innovatieve project werken wij nauw samen met internationale experts en invloedrijke organisaties. We hebben nu al gebruik gemaakt van de expertise en de ondersteuning van de Medical Research Council UK, Resist-TB, Partners in Health en het KNCV Tuberculosefonds. Het projectteam staat inmiddels en we hebben belangrijke partnerships gesmeed. We hopen dit jaar belangrijke stappen te zetten om het eerste testtraject te kunnen starten.

 

 

 

Meer zien en horen

  • In het kort: wat zijn de problemen, wat moet er veranderen en ontmoet onze MDR-TB patiënten, bekijk onze tbc-manifestcampagnepagina
  • Lees de blogs van een aantal van onze patiënten met MDR-TB 'TB&ME' (Engels)
  • Wat is multiresistente tbc, wat zijn de wereldwijde cijfers en hoe behandel je het? Bekijk onze themapagina over tuberculose
Sluit zoeken

Zoekveld